Naši vinaři


Představujeme vám dodavatele vín pro naše vinařství. Pečlivě si vybíráme pouze firmy s tradicí a nejvyšší kvalitou, aby váš zážitek byl vždy prvotřídní.

Skoupil

Současný vinohradník a vinař Petr Skoupil, se výrobě vína věnuje již od svých 23 let a vinařství provozuje nepřetržitě od roku 1992.
Vychází z historických kořenů pěstování vinné révy a výroby vína v regionu Velké Bílovice. Vinařství obhospodařuje 35 hektarů vlastních vinohradů velmi pečlivě s důrazem na ekologicky citlivé techniky a redukovanou sklizeň hroznů. Díky tak náročné péči se naše vinice odměňují skvostnou surovinou pro výrobu vín.

Vinařství však současně stále hledá svou vlastní cestu k vysoké kvalitě vín a snaží se na této cestě o co nejšetrnější zpracování hroznů, a to jak mechanického, tak s omezováním aplikace chemických přípravků. Zpracování kvalitní suroviny pocházející z redukovaných sklizní probíhá okamžitě po sběru hroznů. Jednotlivé bobule se oddělují od třapin ve speciálním prstovém selektoru (Euroselect), který zachovává celé, nepoškozené bobule a zabraňuje extrakci nežádoucích hořčin z třapin a zrnek. Bobule se pak pomocí pásového dopravníku dávkují do pneumatického lisu, ze kterého vychází vysoce kvalitní samotokový mošt. Po odkalení moštu flotací následuje dokonale zvládnutá technologie řízeného kvašení a následné zrání vybraných partií v sudech z francouzského dubu.

Výsledkem jsou odrůdově čistá a mimořádně zajímavá přívlastková vína. Jsou typická širokým spektrem primárních aromatických látek a zejména výrazně ovocným charakterem s minimálním obsahem hořčin. V nabídce jsou veškeré kategorie, počínaje víny kabinetními, noblesními pozdními sběry a výběry z hroznů, občas doprovázené zbytkovým cukrem a konče delikátními skvosty jako jsou výběry z bobulí či vína archivní. Od roku 2015 také nově vinařství zatříďuje dále vína do tří jedinečných řad, reps. odrůdových kolekcí vín TERROIR, RESERVA a LIMITED.


Rodinná vinařská firma založena v roce 1991. Od roku 1992 začal Milan Sůkal st. za pomoci svého syna Milana, intenzivně vysazovat nové vinohrady. Od roku 1997 začínají lahvovat jakostní a přívlastková vína. V roce 1999 Milan Sůkal st. předává firmu na syna, ale nadále ve vinařství vypomáhá. Vlastní celkem 5 ha vinic ve vinařských obcích Starý Poddvorov, Josefov a Dolní Bojanovice.

Skvělá práce se dřevem, zkušenosti a inovace, řadí toto rodinné vinařství k těm nejlepším u nás. Kolekce vín, které v současnosti vinařství nabízí, je exklusivní! Zejména jejich reservy, patří k nejlepším vínům na Moravě! Vína jsou ve vinných kartách nejlepších tuzemských restaurací a v archivních sklepech náročných konzumentů vína.


Vinařství Volařík

Zvláštní cit pro dobré víno je celé mikulovské oblasti vlastní, získat jej ovšem trvá někdy celé generace a stojí mnoho úsilí a odříkání. V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice Leopold Volařík naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní terroirovou řadu vín – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou.

Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti. Vinařství Volařík má sice bohatou téměř stoletou historii, ale vinařství v současné podobě je velmi mladé. Od sezony 2008 zde působí jako sklepmistr mladý a velmi talentovaný vinař Filip Mlýnek (jako sklepmistr působil v Německu, u nás ve firmách Vinselekt Michlovský a.s., Mikros vín Mikulov), téměř okamžitě vína z tohoto vinařství vyletěla jako kometa. Pílí, učenlivostí, pokorou, výběrem skvělých odborníků a neutuchající láskou k vínu se Vinařství Volařík dokázalo v krátké době prosadit mezi producenty nejkvalitnějšího vína v České republice a sklízí úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích. Při své návštěvě ČR tato vína ocenil, i princ Charles a RV 2008 pozdní sběr si také odvezl.


Vinselekt Michlovský

Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vína do lahví a uchovávat je do okamžiku optimální zralosti. V době, kdy se trh plnil průměrnými víny, oslovila náročného zákazníka vysokou kvalitou. Po rychlém vzestupu firma stanula v čele četných vinařských výstav doma i v zahraničí. Úspěch nebyl přechodný, přední linie již neopustila.

Vinice jsou situovány v nejteplejších oblastech jižní Moravy. Pro révu příznivé slunné a teplé klima doplňuje pestrá škála půd na zpevněných i nezpevněných sedimentech. V roce 2006, 2007 byl Vinselekt Michlovský, a.s. zařazen mezi 100 nejlepších vinařství světa. V roce 2008 získala Pálava 2007 výběr z bobulí titul šampiona na „Terravino Izrael". V roce 2010 se stala firma Vinselekt Michlovský a.s. „Vinařství roku 2009" jednalo se o novou soutěž zaměřenou na celkovou úroveň jednotlivých vinařství v ČR.


Mikrosvín Mikulov

„Víno dělají lidé" Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě. Vinice se nacházejí v samém srdci biosférické rezervaci Pálava a přilehlých dunajovických vrších. Filozofie pěstování révy vinné je založená na malém zatížení keřů, šetrném přístupu k přírodě s maximálním omezení chemických vstupů. „Vyrábíme víno ve vinici". Vše začíná a končí ve vinici.

Drahokamem vinařství je Ryzlink vlašský, odrůda, která na výjimečných vinicích mikulovské podoblasti, dává vína s originálním otiskem této části Moravy. Neodmyslitelnou částí jsou jednotlivé viniční tratě. Vinice jako Železná, Goldhamer, Ořechová hora a další, patří k moravským klenotům. Vinařství se prezentuje čtyřmi řadami vín. Vinařství se pomalu vrací na pozice, které mu patřili na začátku tisíciletí.


Vinařství Lahofer

Vinařství LAHOFER je jedním z největších pěstitelů vinné révy v České republice. Obhospodařuje 430 hektarů vinic, na špičkových tratích Znojemska (Babičák, U hájku, Volné Pole, Waldberg, Lampelberg, Šác, Dolina, Špičák, Leskoun a další.) Lahofer se stará i o rajskou vinici na historických terasách pod chrámem svatého Mikuláše nedaleko centra Znojma. Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera.

Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je dnes klenotem premonstrátského kláštera v Památníku národního písemnictví na pražském Strahově. Vinařství LAHOFER se opírá o silnou vinařskou tradici na Znojemsku, rozvíjenou pomocí nejmodernějších vinařských postupů a technologií. LAHOFER vyrábí veškerá vína všech hlavních středoevropských odrůd výhradně z hroznů z vlastních vinic (s výjimkou speciální řady francouzských vín), část produkce hroznů navíc prodává ostatním výrobcům vína. V roce 2014 Vinařství LAHOFER majetkově vstoupilo do miroslavského Vinařství HANZEL. To od navýšení své výrobní kapacity v roce 2012 odebíralo od Vinařství LAHOFER podstatnou část suroviny pro svou vlastní výrobu.


Moravíno

Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství v jeho nejkoncentrovanější a nejhutnější podobě, se nachází firma MORAVÍNO s.r.o. Firma svým objemem patří mezi středně velké výrobce vína. Odpovědným přístupem ke kvalitě, ke kterému zavazuje genius loci Valtic, se již před mnoha lety zařadila mezi prvotřídní firmy s následně velmi dobrým postavením na trhu. O tom svědčí ocenění našich vín titulem Champion na prestižních celostátních a mezinárodních výstavách.

MORAVÍNO s.r.o. hospodaří na vlastních a pronajatých vinicích o rozloze 15 ha. Všechny vinice se nacházejí na vynikajících viničních tratích, které dávají hroznům do vínku nezaměnitelnou bohatost chutí a harmonie. Moderní technologie, ve které je uplatňována maximální šetrnost a minimalizace zásahů při zpracování vzácné suroviny, umožňuje získání bílých, červených i růžových vín, která svým osobitým charakterem nenechají žádného konzumenta lhostejným. MORAVÍNO s.r.o. nabízí svá vína pro gastronomii, privátní archívy, specializované prodejny a vinotéky. Charakteristickým znakem vín firmy MORAVÍNO s.r.o. je příznivý poměr cena – kvalita. Tisíc sto lahví vína Pálava 2007 výběr z hroznů bylo odvezeno do Vatikánu, jako dar Jihomoravského kraje pro papeže Benedikta XVI.


Proqin

Vinařství PROQIN se zaměřuje na výrobu kvalitních sektů klasickou metodou kvašením v láhvi a výrobu přívlastkových tichých vín. Rodové vinařství PROQIN patří v rámci České republiky k malým vinařstvím hospodařícím na čtyřech hektarech vlastních vinohradů. Vedle škály kvalitních přívlastkových vín vám nabízíme sekty vyráběné tradiční metodou kvašením v láhvi.

V naší nabídce najdete také speciality v podobě mešních vín, ledového vína a nově vinného oleje. Naše vína každoročně získávají řadu ocenění na národních a mezinárodních soutěžích. Vinařství založili bratři Kamil a Martin Prokešovi. Kamil je trojnásobný vítěz mezinárodního mistroství v sekaní sektů. 50 % produkce jsou šumivá vína, na která se vinařství zaměřuje. Podíl sektů se nestále zvyšuje.


Nové vinařství

V Novém Vinařství se vyrábí pouze bílá a růžová vína, která se uzavírají výhradně skleněnými nebo šroubovými uzávěry. Výjimkou, potvrzující pravidlo, je červené víno Pinot noir s korkovou zátkou. V sortimentu se nachází čtyři řady vín: VILLAGE – vína jakostní pod šroubovým uzávěrem CÉPAGE – přívlastková odrůdová vína, skleněný uzávěr (růžová vína – šroubový uzávěr) CUVVÉ – směsná jakostní vína, skleněný uzávěr (růžová vína – šroubový uzávěr) PETAUNQUE – nová řada vín, která má být chloubou vinařství V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak.

Jako první v ČR jsme v roce 2006 použili skleněné uzávěry VINO-LOK a stále jsme jediní, kteří je v celém bývalém Československu používají. Od roku 2005 jsme navíc horlivými průkopníky šroubových uzávěrů. Za design ambaláže (fr. emballage = balení, tzn. Láhve, etikety, uzávěry a kartony) jsme získali v roce 2007 cenu „Dobrý design" a „Cenu za manažerský počin roku v oblasti designu", které udělovaly Design centrum ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.


Wiengut Pfaffl

Wiengut Pfaffl, nyní pod vedením Romana juniora. Vína jsou teď ještě lepší, než byla dříve a některá z nich jsou až zatraceně skvělá. Pfafflův Hommage je vynikající Veltlín Reserve a červená St. Laurents, Zweigelt nebo směsi Merlotu a Cabernet Sauvignonu patří mezi nejlepší rakouská vína vůbec." Robert Parker's Wine Advocate, 30. prosince 2015 Vinařství založili v roce 1978 manželé Roman a Adelheid Pfaffl, když hospodařili na 0,75 ha vinic.

Dnes vinařství vedou jejich děti Heidi Fischer (obchod, marketing) a Roman Josef Pfaffl (vinohradník a vinař). Vinařství se nachází v malebné obci Stetten nedaleko od Vídně. Přestože hospodaří na více než 90 ha vinic, stále se jedná o rodinné vinařství. Vinice se nachází nejen ve Stettenu, ale i v okolních zhruba deseti obcích. Mimo jiné i ve vídeňském katastru. „Nic na světě nemá takovou moc, jako nápad, jehož čas právě přišel... a nám nápady nikdy nedojdou!" „Za víno jsem zodpovědný já.

Všechno ohledně sklepa a vinice je moje práce. Jestli vám naše víno chutná, pak je to moje zásluha. A jestli ne, je to moje chyba. To je údělem vinaře, ale svoji práci miluji a neumím si představit nic lepšího. Vytvářet skvělá vína je mojí osobní výzvou a posláním. Den za dnem, rok za rokem." Roman Josef Pfaffl jr.


NATURVINI

Filosofie manželů Staškových, kteří založili vinařství NATURVINI je tvořit naturalistická vína s pokorou k přírodě. Skvělá vína technologicky čistá, přímočará za přítomnosti terroir Pálavy. Cílem vinařství je tvořit vína jako běžnou součást života a to k jídlu. Proto převažuji vína suchá, polosuchá a srozumitelná směrem ke konzumentům. V posledních letech zkoušíme i zrání bílých vín na sudech barrique. Každý hrozen z kterého tvoříme vína je ručně sbíraný. Při výrobě vína postupujeme individuální cestou ke každé odrůdě a šarži, která přijde do sklepa. Na technologicky vyspělých zařízeních se snažíme co nejšetrněji proměnit hroznovou šťávu ve víno.

Snahou je dát hroznům jenom to co potřebuji, aby se stvořilo víno originální, neopakovatelné vyjadřující vinohrad, ročník a úsilí kdy bylo vyrobeno. Z jednoho vinného keře vždy jedna láhev dobrého vína. Pro pěstování révy vinné představuje Pálava jedinečné místo, kde je členitější a vrchovinský terén velmi vzácný. Teplé a suché klima ovlivňují kontinentální vlivy od východu a současně mediteránní podnebí z jihu. Horniny bradel mají nadbytek vápníku, na jejich úbočích jsou mohutné návěje vápenných spraší vzniklých jako sedimenty poslední doby ledové doprovázené staršími vápenitými jíly.


Vinařství Filip Mlýnek

Filip Mlýnek z Dolních Dunajovic, absolvent Střední vinařské školy ve Valticích, je u nás známý spíše jako vynikající sklepmistr známého moravského vinařství. Jeho umění stojí zcela nepochybně za úspěchy tohoto vinařství. Málokdo však ví, že Filip, jako butikový vinař, produkuje pod svým jménem také omezené partie skvělých vín pocházejících z vyhlášených viničních tratí mikulovské podoblasti. Roční produkce tohoto butikového vinařství je kolem třicet tisíc lahví.

Vizí vinařství je, soustředit se spíše pouze na tři odrůdy (velmi omezené partie), kterými můžeme konkurovat světu, a to jsou samozřejmě Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Ve Filipových vínech se odráží také zkušenosti z Německa, kde jako praktikant nabíral vědomosti od jednoho z nynější špičky německého vinařství z Rheingau – Weingut Kunstler, kde působil po boku velkého vinaře France Kunstlera jako druhý sklepmistr.


Vinařství Lednice

Vinařství dvou švagrů Jindry Soboty a Romana Žďárského, vzniklo v roce 2006. Hospodaří na vlastních vinohradech v Lednici a Valticích a další produkci, které vinařství zpracovává, pochází z vinohradů z Mendelovy university.

Vinařství se zaměřuje nejen na původní odrůdy, ale i na novošlechtěnce, jako je Hibernal nebo Sevar. Vlajkovou lodí vinařství jsou Pinoty a Sylvánské zelené z legendární tratě Hintertály. Doménou vinařství jsou velmi úspěšné cuveé a Višňové. Burčákomat a kvasné nápoje Višňák a Bobulák jsou pojmy z dílny právě Vinařství Lednice Annovíno. Vína jsou velmi dobře ceněna na domácích i zahraničních soutěžích. Za zmínku stojí velká zlatá medaile z Izraele za panenský slámový Hibernal 2012 a Internationale Wine Competion San Francisco 2012 – Zlatá medaile za Ryzlink vlašský pozdní sběr 2011 a stříbrná medaile Muller Thurgau pozdní sběr 2011.


Kadrnka

Rodinné vinařství se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů. Jindřich Kadrnka, je již čtvrtou vinařskou generací. V současnosti působí již sedmým rokem ve Vinařství Volařík. Praxi začal ve vinařství Mikros-vín Mikulov, poté byl u vzniku vinařství Galant. Nějaký čas strávil i prací v Rakousku, kde se mu líbil hlavně přístup k vinařství a vinicím. Toto všechno mu přineslo cenné zkušenosti a umožnilo pozvednout rodinnou tradici na dnešní úroveň. Víno Kadrnka je malé butikové vinařství s roční produkcí dvacet pět tisíc lahví.

Révu vinnou pěstuje na skvělých viničních tratích Ořechová hora a Liščí vrch. Klade důraz na všechny práce ve vinici, co nejméně chemických zásahů, co nejšetrnější přístup ke keři, hroznu a vínu celkově. Pěstuje odrůdy pro region typické a nové odrůdy, u kterých věří, že můžou být kvalitativně na vysoké úrovni. Jsou to Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Chardonnay, Pálava, z nových Johanniter. Z modrých odrůd Merlot.


Vinařství Gotberg

Vinařství Gotberg se nachází nedaleko Hustopečí v obci Popice. Vzniklo v roce 2003 a první víno uvedlo na trh v roce 2010. Zaměřuje se na pěstování a výrobu tradičních odrůd, které do zdejší lokality patří a kterým se zde daří. Vinařství sídlí v nové budově, která je příkladem moderní vinařské architektury a získala ocenění „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009" Z otevřené terasy vinařství je nádherný výhled na dominantu zdejšího kraje Pálavu a Mušovská jezera. Dnes vinařství hospodaří na 56 hektarech vlastních vinic. Na pěti viničních tratích, Panenský kopec, Svidrunk, Sonberk, Stará hora a Unédy. Vinařství se dostalo do finále „Vinařství roku 2015"


Rodina Dieboltů žije od konce 19. století ve 100% grand cru vesnici Cramant, která patří vedle Mesnilu k perlám Cote de Blancs. Rodičům Jacquesovi Dieboltovi a Nadie Vallois výrazně pomáhají jejich děti Isabelle a Arnaud – je to typická rodinná firma, která co nejdříve získá 5 hvězd v hodnocení Richarda Juhlina! V Cramantu je celá řada vynikajících producentů, ale Diebolt dává terroiru ještě jinou dimenzi, zvláště ve vínech bez malolaktické fermentace z poloh Les Pimonts a Les Buzons. Zvláště pozoruhodné je cuvée Fleur de Passion, Blanc de Blancs, které se stává legendou Champagne. Zraje v dubových burgundských sudech převážně z Mersault. Typické champagne starého stylu.


Champagne Mailly Grand Cru

Champagne Mailly Grand Cru bylo založeno v roce 1929. Vlastní 70 hektarů výlučně klasifikace grand cru – Pinot Noir a Chardonnay. Roční produkce 450 000 lahví. Vína zrají v křídových sklepích, 19 metrů pod zemí. Velmi progresivní firma, nové moderní technologie, sudy pro vína dosage z Chateau Margaux, Pavillon Blanc. Cuvée Exception Blanche, Les Échansons a ĽIntemporelle jsou opakovaně vysoce hodnocena.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku
0.0 0Hodnocení