Zabijačky

Zabíjačka vždy byla a je významnou událostí v hospodářství. Poskytuje krom jitrnic, jelit nebo ovaru také zásobu dobrého sádla na celý rok a při účelné konzervaci masa nejen uzením, ale i sterilizací další zásobu až do žní.

Zabijačka Zabíjačka se plánovala vždy na chladné měsíce, protože zabíjačkové výtvory jsou choulostivé a málo trvanlivé. V minulosti, kdy chladničku a mrazničku nevlastnili ani nejbohatší, to ani jinak nešlo. V chladných měsících se lidé snažili uskutečnit i svatby, aby neměli díky teplému počasí víc škody než užitku. Dalším velkým důvodem byla práce na poli. Od jara do podzimu lidé pracovali na polích a statcích , proto neměli čas se hostit a nacpávat. Takže si to odložili na později.

Zabijačky Zabijačky Zabijačky Zabijačky Zabijačky Zabijačky


Menu

  • Mozeček s vejcem a okurkem
  • Ovarová polévka
  • Vařený ovar, sdce a játra přímo z kotle
  • Jitrničky
  • Jelítka
  • Tlačenka s octem a cibulí
  • Škvarky ještě teplé
  • Přílohy - křen, zelí, chléb, vařený brambor, pečivo
  • Buchty od naší babičky
  • Jablečný štrůdl
  • Pro lepší trávení - domácí slivovička

Pravá moravská zabíjačka

  • 13,00h Přivítání hostů pravou moravskou slivovicí domácím pánem
  • 13,30h Obídek v restauraci
    • Prvně k snědku je mozeček (s vejcem,okurkem a chlebem) Co jiného k obědu jak ovar, srdce, játra vytažené přímo z kotle, zabíjačkový guláš, čerstvý křen, hořčice, cibule, pečivo Něco sladkého k zakousnutí – jablečný štrůdl
    • K dobré chuti vám bude hrát harmonikář z Moravy.
  • 15,00 – 17,00h Výroba zabijačkových specialit (jitrničky, jelítka, tlačenka, škvarky) Můžete přiložit ruku k dílu a něco se přiučit od našich řezníků (zástěry, čepice k dispozici) V průběhu dne poběží v restauraci projekce filmů
  • 17,00 – 23,00h Přesun na večeři do vinného sklepa přímo v areálu penzionu, kde vám bude hrát k tanci, poslechu a zpěvu cimbálová muzika. Po celý večer můžete dle chuti konzumovat zabíjačkové speciality – ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tlačenku s cibulí, škvarky, vepřovou pečínku, zelí, vařený brambor, pečivo. Něco sladkého k zakousnutí – babiččina buchta.
  • Nápoje: svařené víno, sudová a lahvová vína, pivo, nealko atd. /kalkulace dle skutečné konzumace/

Večerní posezení při domácí zabíjačce

  • Přivítání hostů moravskou domácí slivovicí
  • pravá zabijačková polévka
  • zabijačkové speciality: jitrničky, jelítka, tlačenka, škvarky, ovar, vepřová pečínka, brambor, zelí, pečivo, cibule, křen, hořčice (formou švédského stolu)
  • hodové koláčky a domácí štrůdl
  • neomezená konzumace moravských sudových vín
  • Cenu menu Vám zpracujeme dle Vašeho požadavku a počtu osob, které se účastní na zabijačce.
  • Nejvhodnější období pro uspořádání zabíjačky je od října do poloviny dubna.

Doporučujeme

  • moravského harmonikáře
  • cimbálovou muziku

Pravá moravská zabíjačka s moravským harmonikářem

  • 13,30h Obídek v restauraci
    • příjezd, ubytování
    • individuální program
    • restaurace penzionu otevřena
  • od 18,00 – 22,30h /možnost večeře/
  • 2. den sobota
    • 08,00 - 10,00h snídaně – kontinentální
    • 10,00 - 13,00h individuální program – doporučujeme:
      • procházka zámeckým parkem
      • prohlídka skleníku (otevřeno od 9 – 16h)
      • projížďka lodí se svařákem po zámecké Dyji (otevřeno od 11 - do 15h) www.1plavebni.cz
    • 13,00h Přivítání hostů pravou moravskou slivovicí domácím pánem
    • 13,30h Obídek v restauraci
      • Prvně k snědku je mozeček (s vejcem,okurkem a chlebem). Co jiného k obědu jak ovar, srdce, játra vytažené přímo z kotle, zabíjačkový guláš, čerstvý křen, hořčice, cibule, pečivo Něco sladkého k zakousnutí – jablečný štrůdl
    • 15,00 - 17,00h Výroba zabijačkových specialit (jitrničky, jelítka, tlačenka, škvarky) Můžete přiložit ruku k dílu a něco se přiučit od našich řezníků (zástěry, čepice k dispozici)
    • 17,00 - 23,00h Přesun na večeři do vinného sklepa přímo v areálu penzionu Po celý večer můžete dle chuti konzumovat zabíjačkové speciality – ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tlačenku s cibulí, škvarky, vepřovou pečínku, zelí, vařený brambor, pečivo. Něco sladkého k zakousnutí – babiččina buchta K dobré chuti vám bude hrát harmonikář z Moravy.
    • Nápoje: svařené víno, sudová a lahvová vína, pivo, nealko atd. /nejsou zahrnuty v ceně menu/
  • 3. den neděle:
    • 08,00 - 10,00h snídaně – formou bufetu
    • odjezd (možnost prodloužení pobytu)

Vytisknout stránku Vytisknout stránku
0.0 0Hodnocení